Dan kad su postavljena tri klupska rekorda

Dan kad su postavljena tri klupska rekorda

Upravo na staru godinu, danas već davne 1939. godine Građanski je igrao protiv ŠK Zagreb u natjecanju pod imenom 'Hrvatski nogometni cup'. Ta utakmica sama po sebi ne bi bila toliko zanimljiva da nisu upravo tog datuma, 31. prosinca 1939. postavljena tri rekorda plavog kluba. Visokom pobjedom od čak 20:0 postavljen je rekord po najvećoj pobjedi u kup utakmicama i najvećoj pobjedi u natjecateljskim utakmicama u povijesti kluba. Treći rekord postavljen na toj utakmici, impresivnih je 11 golova Franje Wolfla. Nikad prije niti kasnije, ni jedan igrač u purgerskom klubu nije uspio srušiti taj Wolflov rekord. I, ne samo to, sva tri rekorda nikad nisu srušena!

"Građanski se oprostio od stare godine jednim rekordom: učinio je to baš posljednjeg dana u godini da, bude što sigurniji za svoj rekord. Mlade, još neiskusne igrače - više juniore, nego seniore - Zagreba ispratio je s terena s prenatrpanom mrežom" - piše u izvještaju utakmice tadašnjih zagrebačkih novina 'Novosti'.

U momčadi plavih nisu igrale tadašnje zvijezde kao Glaser, Belošević, Lešnik, Matekalo... Ipak, sastav Građanskog pod vodstvom trenera Bukovija bio je i dalje snažan: Urch - Brozović, Šuprina - Džanić, Jazbinšek, Kokotović - Pleše, Antolković, Wolfl, Cimermančić i Žalant.

ŠK Zagreb istrčao je u sastavu: Rupec - Pleše, Dogan, Prekrat, Horvat, Crnajković, Šmidek, Meller, Reberski, Barabaš i Suk.

Jutarnji list, izvještaj s utakmice 

Drugi zagrebački dnevni list iz tog vremena, Jutarnji list, piše: "Prvi nastup nije dakako važan kod prosuđivanja daljnjih šansi Građanskog u natjecanju za Hrvatski cup, jer mu je jučerašnji protivnik bio vrlo slab borac, ali sudeći po dosadašnjim rezultatima, vjerujemo, da će se Građanski naći i u finalnom natjecanju. Rezultat od 20:0 nije toliko uspjeh plavih, koliko slabost momčadi Zagreba."

Građanski je naposljetku osvojio taj kup, koji je trajao sve do rujna 1941. godine, ipak to je priča za neki drugi put.

Cijela utakmica, kako ističu tadašnji mediji, nije bila toliko zanimljiva, jer se kroz svih 90 minuta igralo samo pred golom Zagreba. Bilo je to stalno opsjedanje vratiju neotpornog gosta.

Tko su bili strijelci? Jutarnji list prenosi: "Sam Wolfl je postigao 11 golova, Cimermančić 7, a Antolković 2" Zanimljiviju priču donose 'Novosti' koji spominju kako su dvojica igrača Zagreba otišli s terena jer im je bilo dosadno, pa su gosti do kraja igrali sa samo 9 igrača. "Purgeri su bezuvjetno željeli postići 20. gol, pred oko stotinjak hrabrih gledatelja koji su izdržali brojeći golove sve do kraja igre, iako se je živa spustila prilično nisko. 19. gol pao je u pretposljednjoj minuti, dakle preostalo je u svemu samo jedna minuta za taj toliko željeni 20. gol. Purgeri, koji su dotad igrali mirno i bez nervoze, počeli su užurbano tražiti taj posljednji gol, koji je u posljednjoj sekundi postigao Wolfl."

Novosti, izvještaj s utakmice

Franjo Wolfl, najbolji strijelac u povijesti kluba (260 golova u 261. natjecateljskoj utakmici) sa 11 golova postavio je rekord kojeg još nitko u plavoj majici nije uspio srušiti. Čak ni u prijateljskim susretima. Najbliži tom rekordu bili su Lešnik, Cimermančić, Mantler, Cindrić, Granetz, Heinlein i Giller koji su u natjecateljskoj utakmici uspjeli postići više od 6 golova. U potrazi za svjetskim rekordima po broju golova postignutih na jednoj utakmici, Wolfl je pri samom vrhu. Prema Wikipediji, samo je John Petrie još u 19. stoljeću postigao 13 golova u kupu Škotske, te Archie Thompson kad je u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP 2002. u pobjedi Australije 31:0 nad Američkom Samoom također postigao 13 pogotka.

Za kraj, 'Novosti' pišu: "Dan je bio lijep, a teren pokrit snijegom, ali ipak dobar. Sudio je Bergles koji nije trebao zviždati ništa osim golova, jer faulova uopće i nije bilo."

`