Dinamovci na velikim natjecanjima - 2.dio

Dinamovci na velikim natjecanjima - 2.dio

Na prošlo Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini otputovalo je pet dinamovaca, a kroz ovaj članak prisjećamo se svih velikih natjecanja na kojima je igrala naša reprezentacija i Dinamove igrače koji su bili dio tih momčadi. Jedino na EP 2004. u Portugalu Dinamo nije imao svog predstavnika.

U tekstu su također navedeni svi igrači koji su bili povezani s Dinamom na način da su igrali za Dinamo prije ili poslije natjecanja.

 

EP 1996. (Engleska)

Na prvom velikom natjecanju na kojem je naša reprezentacija nastupila - igrala su četvorica igrača Croatije.

Na vratima je bio odlični Dražen Ladić koji je odigrao sve utakmice. 20-godišnji Dario Šimić nastupio je jedino u porazu od Portugala kada je izbornik Blažević odlučio odmarati glavne igrače. Zvonimir Soldo je u toj utakmici odigrao svih 90 minuta, a u utakmicama protiv Turske i Danske je ulazio s klupe. Jedino Igor Cvitanović nije odigrao ni minute.

Još devet igrača koji su bili na popisu, tijekom svoje karijere nosili su modri dres. To su bili: Nikola Jurčević, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Mario Stanić, pokojni Dubravko Pavličić, Mladen Mladenović, Igor Pamić i Goran Vlaović.
Hrvatska je u četvrtfinalu poražena od Njemačke rezultatom 2-1.

 

SP 1998. (Francuska)

Šestorica igrača tadašnje Croatije bila su dio reprezentacije koja je ostvarila najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa - bronca sa Svjetskog prvenstva.

Veliku ulogu odigrali su Dražen Ladić, Robert Prosinečki, Kruno Jurčić i Dario Šimić. Dražen Ladić je fantastično branio tijekom čitavog turnira, a Robert Prosinečki je ugradio dva pogotka u osvajanju bronce. Prvi je postigao u prvoj utakmici protiv Jamajke za drugo vodstvo Hrvatske na utakmici (2-1), a drugi je stigao u najboljem mogućem trenutku - u 13. minuti utakmice za 3. mjesto protiv Nizozemske. Jurčić je igrao u utakmicama protiv Japana, Rumunjske i Nizozemske, a Dario Šimić nije igrao jedino u utakmici protiv Nizozemske.


Silvio Marić je odigrao prvo poluvrijeme utakmice protiv Argentine te je ulazio u drugim poluvremenima utakmica protiv Japana, Njemačke i Francuske, ali nije imao zapaženiji učinak. Goran Jurić je čitavo prvenstvo proveo na klupi za pričuve.
Na prvenstvo je trebao ići i Igor Cvitanović, no nakon svađe s izbornikom otpao je s popisa.

Čak 14 od 22 igrača koji su otputovali u Francusku igrali su tijekom svoje karijere za Dinamo. Osim šestorice navedenih, to su bili: Davor Šuker, Zvonimir Boban, Goran Vlaović, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Ardian Kozniku, Zoran Mamić i Vladimir Vasilj.

Trener reprezentacije bio je najbolji Dinamov trener u povijesti - legendarni Ćiro Blažević.

 

SP 2002. (Japan i Korea)

Dinamo je imao samo jednog predstavnika na SP 2002. Bio je to Tomislav Butina koji je kao drugi vratar nije dobio priliku nastupiti.

Od bivših (i budućih) dinamovaca u kadru su bili: Vladimir Vasilj, Daniel Šarić, Dario Šimić, Josip Šimunić, Robert Kovač, Robert Prosinečki, Davor Vugrinec, Stjepan Tomas, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Davor Šuker, Goran Vlaović, Ivica Olić i Boško Balaban.
Od 23 igrača u rosteru, čak 15 ih je imalo veze s Dinamom.

Hrvatska je s tri osvojena boda završila kao zadnja u skupini - iza Italije, Meksika i Ekvadora.

 

EP 2004. (Portugal)

Po prvi puta od osamostaljenja Hrvatske, Dinamo nije imao svog predstavnika u reprezentaciji Hrvatske na velikom natjecanju.

No, desetorica igrača igrala su za Dinamo tijekom svoje karijere: Tomislav Butina, Vladimir Vasilj, Stjepan Tomas, Dario Šimić, Robert Kovač, Josip Šimunić, Mario Tokić, Jerko Leko, Tomislav Šokota i Ivica Olić.
Hrvatska je završila na trećem mjestu u skupini s Francuskom, Engleskom i Švicarskom uz osvojena dva boda.

 

SP 2006. (Njemačka)

U Njemačku su išla samo dva Dinamova igrača - Luka Modrić i Ivan Bošnjak. Eduardo, iako je iza sebe imao odličnu sezonu, nije bio pozvan i upravo se to najviše zamjeralo tadašnjem izborniku Zlatku Kranjčaru.

Protiv Brazila nisu igrali ni Modrić, ni Bošnjak. U drugoj utakmici protiv Japana Modrić je ušao u 78. minuti utakmice, a Bošnjak u 87. minuti. U zadnjoj i odlučujućoj utakmici Modrić je igrao od 74. minute.

Tomislav Butina, Josip Šimunić, Robert Kovač, Dario Šimić, Mario Tokić, Stjepan Tomas, Jerko Leko, Niko Kranjčar, Ivica Olić i Boško Balaban su imena igrača koji su također bili dio reprezentacije u Njemačkoj, a tijekom svoje karijere su igrali za Dinamo.
Hrvatska je s dva osvojena boda završila treća u skupini iza Brazila i Australije, a ispred Japana.

 

EP 2008. (Austrija i Švicarska)

Jedina dvojica Dinamovih igrača na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj bili su Luka Modrić i Ognjen Vukojević. Iako su obojica prije samog EP potpisali ugovore s Tottenhamom, tj. Dynamo Kievom, tehnički su još uvijek bili Dinamovi igrači do kraja lipnja. Modrić je odigrao tri utakmice i u prvoj utakmici zabio jedini gol na utakmici (iz jedanaesterca) za pobjedu Hrvatske nad Austrijom. Protiv Poljaka Modrić nije igrao jer je već bilo osigurano prvo mjesto u skupini, a Vukojević je baš na toj utakmici na terenu proveo svih 90 minuta. Protiv Austrije Vukojević je ušao u 83. minuti umjesto Ivice Olića.

Što se tiče igrača koji su također dio svoje karijere igrali u Dinamu - u Austriji ih je bilo još devetorica. Sedmorica su u Dinamu igrali prije EP: Vedran Ćorluka, Dario Šimić, Danijel Pranjić, Niko Kranjčar, Jerko Leko, Nikola Pokrivač i Ivica Olić. Robert Kovač i Josip Šimunić obukli su modri dres 2009., odnosno 2011. godine.

Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Turske nakon izvođenja jedanaesteraca.

 

EP 2012. (Poljska i Ukrajina)

Čak pet Dinamovih igrača pozvano je u reprezentaciju, ali samo je Domagoj Vida igrao i to u utakmici protiv Španjolaca do 66. minute. Ivan Kelava, Domagoj Vida, Milan Badelj i Josip Šimunić su pozvani na Europsko prvenstvo u prvom popisu, a nakon ozlijede Ive Iličevića pozvan je i Šime Vrsaljko.

Jedino je Vida igrao i to u utakmici protiv Španjolaca do 66. minute

`