Ivo Robić i Vice Vukov pjevaju za Dinamo

Ivo Robić i Vice Vukov pjevaju za Dinamo

Godina je 1969. Listopad. Članovi Dinamovih komisija za članstvo i propagandu održali su tih dana sastanak s poznatim glazbenikom i piscem brojnih tekstova za zabavne melodije Dragutinom Britvićem i ponudili mu da napiše tekst za novu himnu Dinama. Britvić je prihvatio ponudu te je njegov tekst uglazbio Stjepan Mihaljinec, dok su izvođači bili jedni od naših najpoznatijih interpretatora zabavne glazbe, Vice Vukov i Ivo Robić – odrekavši se autorskih honorara. Tada je u reviji Dinama napisano: „Ideja da naš klub dobije svoju himnu oduševljeno je primljena kod naših članova. Slično mnogim velikim klubovima Europe, a posebno onim s britanskog otočja, i Dinamo će svojoj publici darovati pjesmu kojom će ga ona bodriti u Maksimiru...”

 

U produkciji Jugotona izašla je krajem 1969. godine ploča s Dinamovom pjesmom, a na drugoj strani bila je kratka reportaža u kojoj pet najpoznatijih igrača iz bogate povijesti kluba govore o Dinamu. August Lešnik, Franjo Wolfl, Ivica Horvat, Dražan Jerković i Rudolf Belin govore o svojim igračkim danima u Dinamu, a Rudolf Belin upućuje navijačima i jednu poruku.

 

Ivo Robić i Vice VukovPjesma Dinama prvi put izvedena je na stadionu u Maksimiru na utakmici protiv Olympique iz Marseillea u okviru natjecanja za Kup pobjednika kupova (26.XI.1969.). Kasnije je još izvedena i na prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde. „Oba puta gledatelji su našu novu pjesmu pozdravili pljeskom, a s obzirom na njenu melodioznost sigurno je da će je ubrzo i sami pjevati...”

 

Dinamovci su takvo bodrenje bezbroj puta slušali gostujući na raznim terenima Europe i Amerike. U Glasgowu je, na primjer, kada su igrali protiv Celtica, čitav stadion od preko sto tisuća glasova, bio jedan zbor, a isto su to doživjeli i u Londonu, Madridu, Milanu, Montevideu ili Rio de Janeiru.

 

Nakon izlaska ploče u reviji Dinama izašao je intervju s njenim autorima. I evo što su rekli:

Ivo Robić: - Nadam se da će se pjesma sviđati našim članovima. Lako se prihvaća i ima upravo one elemente koji se poklapaju sa sportskim navijanjem. Vjerujem stoga da će svaki navijač Dinama nabaviti ploču, čime će ujedno pomoći da se pjesma što prije proširi i popularizira.

Vice Vukov: - S posebnim veseljem odazvao sam se pozivu autora ove pjesme da je otpjevam zajedno s Ivekom. Klub kao što je Dinamo treba imati svoju pjesmu. Želio bih da je u proljeće u Maksimiru zajedno s nama pjeva čitav stadion.

Dragutin Britvić: - Vrlo rado sam prihvatio sugestiju Dinama da kao član kluba napišem riječi za klupsku pjesmu i bit ću najsretniji ako je naši članovi zaista prihvate.

Stjepan Mihaljinec: - Kao autor glazbe nastojao sam da ona bude što jednostavnija i da sadrži elemente bodrenja.

 

Za kraj donosimo Vam tekst pjesme.

„Oni koji vole ovaj grad na Savi,

Pjevat će s nama plavi, plavi, plavi

A kad je teško i kad se ne slavi

mi smo uvijek s vama plavi, plavi, plavi

 

Te se boje nose u srcu i u glavi

Hajde napred dečki, plavi, plavi, plavi

 

Pobjeda se slavi na zelenoj travi

stadion se ori: plavi, plavi, plavi, plavi

U gradu bilo kojem diljem zemlje, diljem svijeta

branite plavu boju zipke našeg nogometa 

plavi, plavi, plavi...“

 

Literatura

Revija Dinamo – listopad 1969.

Revija Dinamo – studeni 1969.

Revija Dinamo – siječanj 1970. 

`