1912-1913

1912-1913

Liga

Datum Kolo Domaćin Gost Rezultat Opširnije
2.10.1912. 1. Građanski AŠK Croatia 1:1 Opširnije
7.10.1912. 2. Concordia Građanski 9:0 Opširnije
20.10.1912. 3. Građanski HTŠK Zagreb 4:1 Opširnije
27.10.1912. 4. HAŠK Građanski 6:0 Opširnije
4.5.1913. 5. Građanski HŠK Ilirija 3:1 Opširnije
18.5.1913. 6. Građanski HAŠK 1:2 Opširnije
25.5.1913. 7. Građanski Concordia 0:5 Opširnije

Prvenstvo Hrvatske i Slavonije u nogometu

Godina 1912. trebala je nastaviti lijepim uspjesima a da se pruži dokaz o marljivom radu preko zime, stupilo se pred javnost utakmicom protiv Concordije, koja se tako željno očekivala. Bila je to već i u ono vrijeme najveća atrakcija, tim veća jer se te momčadi još nikad nisu sastale. Utakmica je bila dogovorena za 17. ožujak, dakle kao prva utakmica proljetne sezone. Interes je bio velik a razočarenje za Građanski gorko. Concordia je pobijedila sa ništa manje nego 7:1. Taj rezultat otvorio je takozvanu pehseriju protiv Concordije, jer je Građanski i u slijedećim igrama protiv Concordije prošao vrlo slabo. Međutim Građanski je ipak želio pružiti dokaz, da on nije tako slab i već osam dana kasnije igra protiv HAŠK-A, pa gubi utakmicu sa 1:3.

18. travnja uslijedilo je prvo gostovanje Građanskog izvan Zagreba. Mladi purgeri polaze na utakmicu u Bjelovar i nakon lijepe i premoćne igre pobjeđuju sa 5:0. Peti svibanj je veliki dan za naš sport. HAŠK je dovršio svoje igralište i toga dana obavlja se svečano otvorenje. Građanski sudjeluje na toj proslavi sa dvije svoje momčadi i igra predigru, pobijedivši rezervu sa 7:0. Savez Građanskog i HAŠK-a (fronta protiv borbenih Concordijaša) se učvršćuje i Građanski seli sada na igralište HAŠK-a, pa se i svi treninzi drže na tom igralištu. Koncem svibnja igra Građanski protiv Varaždina i pobjeđuje sa 3:2, ali početkom lipnja u revanšu u Varaždinu gubi sa 3:0.

Vodstvo Građanskog radi marljivo na prikupljanju novih igrača i u tom pogledu bilježi dobre rezultate. Kinert je nova akvizicija za klub i već 6. lipnja nastupa protiv Bjelovarskog ŠK (12:0). Koncem lipnja igra Građanski utakmicu protiv Zagreba ali postiže samo neodlučan rezultat od 0:0. Početkom srpnja održao se i sokolski slet i Građanski je odigrao dvije utakmice protiv sušačke Viktorije. Na tim utakmicama pružio je Građanski dokaz o lijepom napretku i o snazi momčadi. Kritike su odlične i sve to bodri Građanski na revanš protiv Concordije. I Haškovci su jedva dočekali taj susret jer bi poraz Concordije značio najveću pobjedu HAŠK-a. Taj revanš odigran je 7. srpnja. Ali na žalost, završilo je još tragičnije. Građanski gubi ponovno i to sa 0:7. U nedjelju igra Građanski protiv ljubljanske Ilirije koja se igrala opet u Tuškancu i Građanski je pobijedio sa 2:1.

Poraz protiv Concordije nije dao mira niti igračima, niti vodstvu a još manje Haškovcima. To spominjemo zbog karakteristike onog vremena. 1. kolovoza igrala se i treća utakmica i purgeri su pošli u tu borbu podstrekom: tri puta Bog pomaže. Ali na žalost i taj susret nije prošao mnogo bolje za Građanski, jer gubi ovaj put sa 0:5. Koncem kolovoza otvorena je jesenska sezona međunarodnom utakmicom kombinirana momčad Građanskog i HAŠK-a protiv talijanske momčadi AC Vicenza.  i Haška. Od Građanskog su igrali: Stary, Horvat, Šefranek, Offak, Martinčić, Kinert, Šifer i Jurčec, dakle osam igrača. Utakmica je završila 2:2.

 

U mjesecu rujnu započelo je prvo prvenstvo za Hrvatsku i Slavoniju u nogometu, organizirano od Nogometne sekcije Hrvatskog športskog saveza. 

Daljnji rad Građanskog sastojao se u kovanju osvete protiv Concordije. Ti uzastopni porazi nisu Građanskom dali mira i 6. rujna odigrana je i četvrta utakmica, ovaj put prvenstvenog karaktera. Na njoj je Građanski prošao najgore, izgubivši sa velikih 0:9. Taj poraz ispričavala je doduše okolnost, što je Građanski na toj utakmici nastupio sa novim vratarom Lončarom, jer je Vrđuka napustio klub, otišavši u Beč Ostmarku. Koncem ovog mjeseca igrao je Građanski prvenstvenu utakmicu protiv Zagreba i pobijedio sa 4:1. 27. rujna igrao je Građanski onda toliko željno iščekivanu prvenstvenu utakmicu protiv Haška, koju je izgubio sa 0:6. To je bila i posljednja važnija utakmica u 1912. Momčad Građanskog, 1913.godini, a s njome bilo je zaključeno i jesenski dio prvenstva Hrvatske i Slavonije. Građanski je završio na 4. mjestu iza HAŠK-a, Concordije i Croatia, a ispred Tipografskog "Zagreba". 

Svake nedjelje svi igrači bili su spremni za borbu. Disciplina bila je također uzorna, a treninzi stajali su uvijek pod nadzorom odbora, koji se još uvijek u to vrijeme u velikoj većini našao na igralištu. Rezultati druge godine rada bio je vrlo povoljan, pogotovo ako se uvaži da je momčad kraj silnog rivaliteta Haška i Concordije imala tešku ulogu. Nema sumnje, da su HAŠK i Concordia u ono vrijeme imali bolje momčadi, što je i pojmljivo, jer su ti klubovi postojali već nekoliko godina. Ali ipak, Građanski si krči put i od utakmice do utakmice postaje sve bolji. Klub u to vrijeme ima preko 25 nogometaša. Pun nade i pouzdanja polazi na zimski odmor, čvrstom odlukom, da ga 1913. godina zatekne još pripravnijeg i boljeg.

Preko zime nije se mirovalo i igrači su često i po velikoj zimi pošli na teren, da tamo treniraju na jedan gol i da eventualno pretrče po koju 'rundu'. Izgledi za godinu 1913. bili su tim ljepši, jer je momčadi stajala na dispoziciji dobra i jaka momčad. Vratio se i Vrđuka a među rezervama već je bilo dobrih zamjena. Vodstvo kluba vrši sve potrebne pripreme da stvori preduvjete za još bolji uspjeh. A da se o svemu tome pruži i dokaz, zaključena je kao prva proljetna utakmica igra protiv HAŠK-a. Trebalo je dakle manifestirati i slogu protiv druge fronte na čelu sa Concordijom. To spominjemo zbog toga, jer su godine prije rata pune oštrog i nepomirljivog rivaliteta između HAŠK-a i Concordije, koji je prouzrokovao nemile događaje (prekid prvenstvenih utakmica, istup iz HŠS itd.) a u tu borbu uvučeni su simpatizeri jedne i druge strane.

Proljetna sezona započela je dakle utakmicom protiv Haška koja je završila velikim porazom od 0:5. Veliki uspjeh momčad Građanskog postiže osam dana kasnije kada igra svoju prvu utakmicu protiv splitskog Hajduka i pobjeđuje sa 3:2 (1:2). Mnogi se sjećaju te utakmice, kada su igrači Građanskog (Leško i Granetz) za vrijeme poluvremena plakali kao mala djeca, jer nikako nisu mogli zabiti golove. U drugom poluvremenu se situacije odlučno promijenila u korist Građanskog. Krajem ožujka igramo prvu utakmicu u Novom Sadu protiv Ujvideki Torna Klub (1:3) i Monitora (1:0).

4. svibnja održana je treća glavna skupština, pa je mjesto g.Mutafelije, koji se zbog opterećenosti zahvalio, izabran za predsjednika g.Baki.

U svibnju je nastavljen proljetni dio prvog prvenstva Hrvatske i Slavonije u nogometu, a kao šesti klub uvršten je HŠK Ilirija, time da naknadno odigra i utakmice jesenskog dijela prvenstva.  Gotovo svake nedjelje igra momčad važne utakmice. 18.5. igra revanš utakmicu protiv HAŠK-a i momčad postiže častan rezultat od 1:2 izgubivši utakmicu u posljednjim trenucima igre. To je sada bio dovoljni dokaz, da je momčad zrela i za revanš protiv Concordije. Osam dana kasnije igrala se ta utakmica, ali je Građanski opet bio slabe sreće. Izgubio je sa 0:5. Kritika je zabilježila da se igra vodila s velikom premoći Concordije, a da je sudac Koželuh isključio nekoliko igrača Građanskog i Concordije zbog nesportskih ispada. Posljedice ove utakmice prouzrokovale su ne samo prekid prvog nogometnog prvenstva, koje zbog toga nije bilo dovršeno, već i istupanje HAŠK-a, Građanskog i HTŠK Zagreba iz članstva HŠS. Sporili su se oko kompetencije kažnjavanja prestupnika između prve instance "Nogometne sekcije HŠS" i više, Upravnog odbora HŠS.

Prvenstvenu godinu 1912/13. završio je Građanski slijedećim rezultatom:

Pozicija Klub Utakmice Pobjede Neriješeni Porazi Zabijeni Primljeni Bodovi
1 HAŠK 7 7 0 0 34 3 14
2 Concordia 6 5 0 1 28 4 10
3 Građanski 7 2 1 4 9 25 5
4 AŠK Croatia 6 1 1 4 8 19 3
5 HŠK Ilirija 3 1 0 2 5 8 2
6 HTŠK Zagreb 7 1 0 6 6 31 2

Kako vidimo prvenstvo u toj godini nije bilo odigrano i ono se trebalo nastaviti u proljeće 1914. godine. Ove godine se prvenstvo odigralo uz prave zapreke i pravo je čudo, da je došlo čak i tako daleko.

 

Literatura:

Dnevnici: Jutarnji list, rujan 1936.

Časopis: Povijest sporta