1913-1914

1913-1914

Liga

Datum Kolo Domaćin Gost Rezultat Opširnije
3.5.1914. 1. Građanski Viktorija 2:3 Opširnije

Prvenstvo Hrvatske i Slavonije u nogometu

U lipnju polazi Građanski u Rijeku, gdje je prigodom svečanog otvorenja novog igrališta na Kantridi odigrao utakmicu protiv sušačke Viktorije. Dogodilo se veliko iznenađenje jer je domaći uspio pobijediti favoriziranog Građanskog s 0:3. Veoma lijep uspjeh postiže Građanski u Ljubljani, gdje je pobijedio Iliriju sa 2:1. Posljednju utakmicu 1913. godine Građanski je igrao 19. listopada u Sisku i pobjeđuje Panoniju s velikih 11:0.

Došla je i ratna 1914.! Tko bi se bio nadao, da će već u srpnju prestati svaki sportski rad, da će gotovo svi aktivni igrači svoje klupske dresove zamijeniti ratnim odorama i da će ostavivši svoje ognjište, svoju ženu i djecu, roditelje i prijatelje poći u rat, da tamo neki od njih zauvijek ostave svoje živote ne vraćajući se više među nas ne ostavivši nam niti traga, gdje su siromasi poginuli.

Gotovo svaki od naših zagrebačkih klubova izgubio je po nekoliko svojih najboljih članova a na žalost nije ostao pošteđen niti Građanski. Na dan mobilizacije krenuli su iz Zagreba: Vrbanić, Kinert, Jurčec, Leško, Erdeljac, Stary, Horvat te neke rezerve. Kasnije su pošli na ratište i svi ostali igrači prve momčadi. Od ovih pali su na ratištu Erdeljac i Leško.

17. siječnja 1914. godine na 3. redovnoj godišnjoj skupštini kluba napokon se stišala bura oko prošlogodišnjeg prvenstva pa se Građanski skupa sa HTŠK Zagrebom vratio u članstvo HŠS-a, a jedino je HAŠK ostao dosljedan svojem prošlogodišnjem zaključku o istupanju iz članstva.

Ta godina započela je utakmicom protiv ljubljanske Ilirije i to 12. travnja, koja je završila s 3:1. Dakle, dobar početak. No kako je igralište u Tuškancu bilo u derutnom stanju, svi su igrači tog dana već u 4 sata ujutro došli na igralište i sve do pred početak uredili teren toliko, da se utakmica mogla nesmetano odigrati. Preko 10 igrača dovuklo je iz grada veliki valjak, samo da teren bude bolji.

Nogometna sekcija HŠS raspisala je drugo prvenstvo Hrvatske i Slavonije s početkom u mjesecu svibnju. 2. svibnja održana je izvanredna skupština kluba s jednom točkom dnevnog reda: popunjenje upravnog odbora jer se dotadašnji predsjednik Dušan Žestić zahvalio na toj dužnosti. Na čelo kluba jednoglasno je izabran Milan Baki, dotadašnji potpredsjednik. Već slijedećeg dan, tj. 3. svibnja započelo je prvenstvo utakmicom Građanski - Viktorija. Igralo se na igralištu u Tuškancu. Ova utakmica bila je vrlo živa i napeta, a pet minuta prije kraja postigla je Viktorija pobjednički gol. Igrači Građanskog reklamirali su kod suca Pavla Kaudersa da poništi već priznati gol, jer po mišljenju igrača Građanskog nije postignut na pravilan način. Sudac to međutim nije htio učiniti jer je bio uvjeren da je Viktorija pravilno postigla taj gol.

Nisu pomagali ni savjeti funkcionera HŠS da igrači Građanskog nastave igrati, a da će nadležna tijela ispitati situaciju. Zatim je momčad Građanskog na nagovor svojih odbornika napustila travnjak. Za nekoliko dana slijedi objava uprave Građanskog da klub istupa iz članstva HŠS. Prvenstvo je nastavljeno, ali bez Građanskog.

Tik prije početka rata poveli su se novi pregovori za povratak u prvenstvo, ali je rat spriječio pomirenje. Međutim HAŠK i Građanski nastavljaju sa utakmicama izvan prvenstva. Koncem svibnja odigrana je prijateljska utakmica sa HAŠK-om, koju je Građanski opet nesretno izgubio sa 1:2. U nedjelju 7. lipnja odigrao je Građanski svoju posljednju veću utakmicu prije rata i to protiv Ilirije u Ljubljani, gdje je pobijedio sa 3:1. Na toj utakmici pokazala je momčad odličnu igru. 27. kolovoza nastupa djelomična mobilizacija te početkom prvog svjetskog rata nadležne upravne vlasti u Hrvatskoj zabranjuju rad sportskih društava. 

Pozicija Klub Utakmice Pobjede Neriješeni Porazi Zabijeni Primljeni Bodovi
1 Concordia 6 5 0 1 33 9 10
2 HTŠK Zagreb 4 2 2 0 13 5 6
3 Viktorija 5 2 2 1 13 12 6
4 Croatia 4 1 2 1 7 7 4
5 Ilirija 3 0 0 3 4 9 0
6 Atena 1 0 0 1 1 7 0
7 Trgovački 2 0 0 2 1 22 0
  *Građanski 1 0 0 1 2 3 0