Ratne godine

Ratne godine

Godina 1914.

Nakon Sarajevskog atentata 28. lipnja 1914. i ubojstvom Austro-Ugarskog prijestonasljednika Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije nad Europom se nadvio oblak rata. Atmosfera netrpeljivosti europskih nacija tada je dosegnula vrhunac, a pošteđen nije ostao ni Zagreb. Baš u to vrijeme u Zagrebu se igralo drugo nogometno prvenstvo Hrvatske i Slavonije za 1914. godinu te je u jeku Srpanjske krize i formuliranja takvog ultimatuma da ga Srbija ne može nikako prihvatiti, obustavilo se odigravanje nogometnih utakmica.

27. srpnja službeno je u Hrvatskoj prestala svaka sportska aktivnost po naredbi bana Hrvatske, Slavonije i Dalmacije dr. Ivana Skerlecza. Tim potezom obustavljen je rad HŠS-a te je nogometno prvenstvo za 1914. godinu također prekinuto i ostalo nezavršeno.

Kad je buknuo rat, većina mladih sportaša moralo je pod pušku. Kako su se u Beču i Pešti organizirali preostali sportaši i stali održavati utakmice u korist Crvenog Križa, tako je i u Zagrebu došlo do ideje da se organiziraju nogometne utakmice za Crveni križ. Prema riječima dr. Franje Bučara podnio je on molbu zagrebačkom redarstvu za odobrenje priređivanja nogometnih utakmica u korist C.k. Prvi sastanak održao se je u Vukićevoj gostionici (u velikoj dvorani na dvorištu Gundulićeve ulice) i osnovan je „odbor za priređivanje sportskih utakmica u korist Crvenog križa“. Prisutno je bilo dosta sportaša, bili su zastupani i klubovi: Atena, HAŠK, Ilirija, Croatia, Građanski, Concordia, Viktorija I, Viktorija II (Željezničari), Trgovački klub. Konstatirano je da potpunu momčad imaju slijedeći klubovi: Atena, HAŠK, Viktorija II i Zagreb, a kombinirane momčadi mogli su postaviti Croatia, Građanski, Ilirija i Trgovački klub, dok je Concordija cijela bila na ratištu. Zaključeno je igrati svake nedjelje na igralištu HAŠK-a u Maksimiru, koji je svoje igralište besplatno ponudio. Prodaja karata bila je povjerena trgovini Mutafelja, Ilica 6, koji je nabavljao i nogometne lopte.

Utakmice (1914.):

8.11. Viktorija II 2-5 komb. Ilirija-Građanski (u Maksimiru)

8.11. HAŠK 5-1 Viktorija (u Maksimiru)

15.11. HAŠK 1-0 komb. Ilirija-Građanski

U odbor izabrani su: pročelnik dr. Bučar, blagajnik Theodor Schek.

Odbornici: Rad, Pericht, Hanžek, Schifer, Vl. Očić, Hršković, Ant. Pipinić i Mario Rieger. Za suce su određeni Herešković, M. Pandaković i Pericht. Kao predstavnici klubova su određeni: za HAŠK – Schek, Građanski – Šifer, Atena – Pipinić, Croatia – Posavac, Trgovački – Neuman, Viktorija I – Vl.Očić, Zagreb – Domitrović, Viktorija II – M. Marl.

Tako su 8. studenog održane i prve priredbe na Maksimiru. Prvo su igrali kombinirane momčadi Građanskog i željezničarske Victorije (5:2), a kasnije je HAŠK pobijedio Srednjoškolsku Viktoriju pred malim brojem gledatelja. Te godine odigrana je još samo jedna utakmica budući da je već krajem studenog u Zagrebu pao prvi snijeg.

 

Godina 1915.

Utakmice (1915.):

25.3. Šparta 1-3 Slaven

28.3. Viktorija II 1-1 Zagreb

4.4. HAŠK 3-1 Viktorija II

11.4. HAŠK 4-2 Zagreb

18.4. Atena 2-1 Slaven, HAŠK 4-0 Šparta

23.4. Viktorija II 6-1 Atena, HAŠK 3-1 Slaven

2.5. Atena 0-3 Šparta, HAŠK 2-0 Zagreb

9.5. HAŠK 6-1 Atena, Zagreb 0-4 Viktorija II

16.5. Viktorija II 8-0 Slaven, Zagreb 4-0 Atena

23.5. HAŠK 8-2 Viktorija II

24.5. HAŠK-Viktorija-Šparta 1-3 Zagreb-Atena-Slaven

30.5. HAŠK-Atena 5-1 Zagreb

6.6. Atena 4-6 Viktorija II

20.6. HAŠK 0-6 komb. Atena-Slaven-Šparta-Zagreb

11.7. HAŠK 3-0 Zagreb-Građanski-Atena-Slaven

8.8. Panonija 1-4 Zagreb

15.8. HAŠK 0-5 Viktorija II

5.9. Zagreb 16-2 Panonija Sisak

12.9. Zagreb 2-3 Viktorija II

19.9. HAŠK 1-1 Viktorija II

26.9. Zagreb 1-2 HAŠK

10.10. HAŠK 1-7 Viktorija II

17.10. HAŠK 4-1 Viktorija II

Godine 1915. održana je treća sjednica 6.ožujka kod Cara Austrijskog. Svi odbornici spremali su razne novine za reklamu i za izvještaje. Glede daljnjih igara je zaključeno da će se sa organiziranjem utakmicama početi već 14.3. Ove godine odbor je bio isti kao i prošle, samo je dr. Hadži zamijenio Scheba koji je morao na ratište. Predsjednik dr. Bučar je zatražio dozvolu za sudjelovanje vanjskih klubova, a HAŠKu je određena 10 postotna odšteta za uporabu igrališta. Zatražena je i dozvola za sudjelovanje srednjoškolaca u igrama, što je i dozvoljeno.

28. ožujka odigran je prvi susret u ovoj godini između Tipografskog Zagreba i Željezničarske Victorije (1:1). Šturi izvještaji o tim utakmicama spominju da se istaknuo vratar Ilirije Slavko Cesarec, koji je za vrijeme rata igrao za momčad Zagreba. 11. travnja igrali su HAŠK i Zagreb (3:2) i ta utakmica pokazuje kako su u ono doba klubovi imali problema prikupiti 11 igrača. Naime, Zagreb je nastupio tek s 9 igrača, budući da dva igrača nije uspjelo stići u Zagreb zbog službe. Utakmicu je sudio Gjergja Herschkovich, mađarski reprezentativac. 9.5. ponovno dvostruki raspored: HAŠK je igrao protiv momčadi Atene, koja bilježi nekoliko uspjeha u ovo ratno vrijeme, te u glavnom susretu željezničarska Victorija pobjeđuje Tipografski Zagreb. Zanimljivo je to da su u momčadi Victorije nastupala 3 mađarska igrača iz Budimpešte, koji su ste tada kao časnici nalazili u Zagrebu.

Na katolički blagdan Duhove odigrana je zanimljiva utakmica koje je bila dobro posjećena. Priređen je susret dvaju reprezentacija grada Zagreba, tj. najboljih igrača koji su se tada našli u Zagrebu. Momčad Tipografskog Zagreba, Atene i Slavena pobijedila s 3:1 momčad HAŠK-a, željez. Victorije i Šparte. Najbolji na terenu bili su vratar Skok, Vragović, Korošec, Pičkar i Mašek. 20. lipnja dogodilo se veliko iznenađenje kad je kombinirana momčad zagrebačkih klubova (među njima i igrači Građanskog) pobijedila HAŠK s 6:0. Pobjednici su nastupili u ovoj postavi: Cesarec – Mašek, Jurčić, Stary, Harl, Herc, Vragović, Granetz, Korušec, Bažant. HAŠK je odmah pozvao na revanš u kojem je popravio dojam. Zatim je početkom kolovoza odigrana nakon dulje stanke utakmica u Sisku između Panonije i Zagreba (1:4).

Pred kraj godine Odbor je odlučio pozvati veliku mađarsku momčad FTC Budimpešta na utakmicu u Zagreb protiv HAŠK-a. U tu svrhu odigrao je HAŠK neuspjelu generalnu probu protiv Victorije (1:7). Najbolji igrač bio je Herc koji je postigao čak 4 gola, a brojna publika je negodovala lošom igrom HAŠK-a tjedan prije veliku utakmice. FTC je bilo jedan od najboljih momčadi Europe, gdje su nastupali tada već velike zvijezde: Imre Schlosser, dr. Borbas, Blum, Szabo i Toth. Utakmica se trebala odigrati 17.10. na Maksimiru, ali zbog loših vremenskih uvjeta odgođena je ta priredba čak dva puta. Ali, kad je 30.10. u Zagrebu počeo padati snijeg susret je odgođen do daljnjega.

Tokom 1915. godine u samom Zagrebu odigrano je 23 utakmice, što je solidan broj s obzirom na teško ratno stanje diljem starog kontinenta.

 

Godina 1916.

Iako su vladari vodećih nacija Europe govorili da će rat završiti do Božića 1914., borbe su se otegle i u treću godinu. Uvjeti života bili su vrlo teški, a kako je na prvim crtama bojišnica trebala nova snaga, vojnici su se sve rjeđe vraćali na dopuste.

Odbor, koji se sastojao od predsjednik dr. Bučar, z.pr. Gj. Kulčar, tajnik Vl. Očić, blag. Pipinić) je 30.3. otvorio novu nogometnu godinu. Odbornici M. Pandaković, Harl, Herc, Pericht i prof. Semnic dogovorili su prvu proljetnu utakmicu između dva najstarija rivala Zagreba: HAŠK-a i Concordije. Pred punim Maksimirom odigrali su 1:1. Za uskrsne blagdane 23./24. travnja organizirane su pokalne utakmice budući da se većina igrača vraća na dopust. Međutim, zbog nevremena je odgođeno finale za tjedan dana, ali tada su nogometaši već bili otišli iz Zagreba, te je tako propao ovaj turnir.

Utakmice (1916.):

2.4. HAŠK 1-1 Concordia

16.4. HAŠK 1-0 Victorija II

23.4. HAŠK – Viktorija II (HAŠK pobjednik)

21.6. Viktorija II 1-2 Zagreb

3.9. Ilirija-Građanski 3–1 Zagreb-Slaven

17.9. HAŠK-Viktorija II 1-4 Građanski-Ilirija

1.10. Građanski-Ilirija 1-4 Hašk-Viktorija II

Tek početkom rujna odigrana je ponovno utakmica između kombiniranih momčadi Građanski-Ilirija i Zagreb-Slaven (3:1). I nogomet je zahvatilo puno ratno stanje. Tome svjedoče podaci da te godine klubovi nisu mogli sastaviti kompletnu momčad od 11 igrača. Tako je ponovno kombinacija Građanski-Ilirija nastupila protiv HAŠK-Victorija II i ponovno pobijedila sa 4:1.

Ove godine je već u listopadu počela velika hladnoća i nepovoljni vremenski uvjeti u Zagrebu, te su svi daljnji planovi oko novih utakmica u korist C.k. pali u vodu. 1916. godina bila je najsiromašnija po broju utakmica za vrijeme rata.

 

 

Godina 1917.

Utakmice (1917.):

20.5. Zagreb 1-3 Hašk

4.7. HAŠK 3-2 Šparta

22.7. Šparta 7-0 HAŠK

5.8. Šparta 7-1 Zagreb

26.8. HAŠK 2-3 Šparta

2.9. Komb. Momčad I 3-0 Komb. Momčad II

8.9. HAŠK 5-0 Zagreb

9.9. Šparta 1-1 HAŠK

16.9. Šparta 5-0 Zagreb

23.9. Građanski 2-0 HAŠK

30.9. Šparta 0-2 HAŠK

7.10. Šparta I 2-0 Šparta II

14.10. Hrv.srednjoškolski klub 3-2 HAŠK

21.10. Hrv.srednjoškolski klub 0-0 HAŠK (revanš)

25.10. Šparta 3-0 Hašk juniori

28.10. Šparta 5-0 Hrv. srednjoškolski klub

4.11. Zagreb 2-6 HAŠK (revanš)

Prilike u Europi, a tako i u Zagrebu postajale su sve teže. Za vrijeme zime zbog nedostatka ogrjeva i hrane sprovodila se stroga racionalizacija, a nestašica papira prouzrokovala je manji opseg dnevnih novina. Ove godine mirovni pokušaji i inicijative bili su najvažnije vijesti, a Odbor se sastao tek 11. svibnja te je zaključeno kako će se pokušati organizirati utakmice u korist C.k. Ove godine bio je isti odbor kao i prošle, a sudjelovali su još Hugo Art, Kinert, Weintraub, Majer, Vrbanić, Ružić, Brkić i Schreiber. Neki delegati su se izmjenjivali jer su morali na ratište.

Prva utakmica trebala je biti ona između Tipografskog Zagreba i Ilirije, međutim kako je potonja zbog nedostatka igrača morala otkazati utakmicu, uskočio je HAŠK. Priredba je bila dobro posjećena jer su se građani zaželjeli nogometa nakon dugog vremena. Šparta je u međuvremenu dobila novo vodstvo, a klub je preuzelo Hrvatsko trgovačko društvo Merkur. U tim ljetnim mjesecima nije se pisalo puno o sportu, kao što smo napisali već, zbog nestašice papira. 2. rujna Odbor je organizirao susret kombiniranih momčadi sastavljenih od najboljih igrača koji su tada bili u Zagrebu. Pobjednik tog susreta igrao bi protiv bečkog WAC-a, međutim ta priredba je otkazana jer su Bečani tražili dozvolu od Mađarskog sportskog saveza. Čak su bili određeni i igrači koji će nastupati protiv WAC-a: Richter (Vrđuka) – Ferderber, Golner, Jurčec, Vrbanić, Šozek, Laudenbach, Šuperina, Dubravčić, Hirs i Ivo Staroveški.

23. rujna sastali su se kasnije najveći rivala grada Zagreba, HAŠK i Građanski. Pred brojnim gledateljstvom Građanski neočekivano pobjeđuje s 2:0. Momčad Građanskog bila je pojačana sa odličnim Arturom Dubravčićem iz Concordije, a glasila je ovako: Richter – Dubravčić, Golner, Jurčec, Šifer, Vragović, Kinert, Vrđuka, Pejnović, Stary i Benić. Međutim, kao i prošlih godina, zima je već početkom studenog stigla u Zagreb i tad su stale sve sportske priredbe.

Bila je ovo prilično slaba godina što se tiče kvalitete i broja utakmica. Teške životne prilike, neizvjesna sveopća situacija te konačno i težnja južno slavenskih naroda za odcjepljenjem od umiruće Austro-Ugarske monarhije stvorila se nesigurnost u očekivanju velikih događaja. Svi ti događaji nogomet su stavili po strani.

 

Godina 1918.

Iako su vodeći ljudi zaraćenih strana smatrali da rat još nije ni blizu kraja, opće je stanje, naprotiv, pokazivalo da rat dolazi svom svršetku, a nezadovoljstvo nehomogenog Austro-Ugarskog stanovništva dolazi do izražaja. Sve je više vojnih dezertera, brojni vojnici su se vraćali kući, a i iz Rusije je stiglo 400 ratnih zarobljenika u Zagreb. Odbor se početkom ožujka dogovorio s delegatima klubova da će u proljeće nastaviti organizirati priredbe za C.k.

Utakmice (1918.):

30.3. HAŠK 5-1 Šparta

1.4. HAŠK 3-1 Zagreb

7.4. HAŠK 6-0 Zagreb (revanš)

21.4. HAŠK 3-4 Građanski

28.4. Građanski 11-1 Zagreb

5.5. Komb. momčad I 2-2 Komb. momčad II

12.5. Šparta 3-2 HAŠK

Utakmice su započele na uskrsne blagdane, kad je momčad HAŠK-a najprije porazila Špartu (5:1), a kasnije i Tipografski Zagreb s 3:1. 21. travnja odigran je derbi HAŠK – Građanski, pod vodstvom suca Matije Lipovšćaka. Građanski je nakon dugo vremena nastupio kompletan jer se vratio u Zagreb i naš odličan branič Šifer. Za susret je vladalo veliko zanimanje, te je Maksimir bio pun, a Građanski je pobijedio 4:3. Time Građanski pokazuje kako je postao ravnopravan protivnik dosadašnjem najboljem klubu HAŠK-u. Koncem mjeseca Građanski nastavlja sa dobrim igrama pa je s čak 11:1 deklasirao Tipografski Zagreb.

Sada jača interna aktivnost u nogometnim klubovima, iako je prije rata zabranjena svaka aktivnost, osim priređivanja utakmica u korist C.k. Ta aktivnost sada je angažirala klubove te su se na sastanku sa članovima Odbora dogovorili o održavanju prvenstva. Tako je nastalo naše treće nogometno prvenstvo o kojem ćemo detaljnije u članku za sezonu 1918.

 

Za kraj preporučamo članak pod nazivom "Ratni purger" o tim ratnim danima kroz oči Ture Dubravčića.

 

Literatura:

Dnevnici: Jutranji List, Novosti, svi iz Zagreba 

Tjednik: Športski list, iz 1928. i 1929. 

Časopis Povijest sporta