Utakmica koja se igrala tri dana

Utakmica koja se igrala tri dana

Izvor: http://strategija.org/utakmica-koja-se-igrala-tri-dana/

Vjerovatno najneobičnija utakmica u Kupu maršala Tita odigrana je 1953. godine. To je bilo polufinale odigrano u Zagrebu između domaćeg Dinama i beogradskog BSK-a (današnjeg OFK Beograda).

Utakmica je odigrana 1. studenog u Maksimiru pred oko 15 hiljada gledatelja. Ljubiša Kovačević je doveo goste u vodstvo u 34. minutu. Kada je u 60. minutu, poslije jednog starta Drage Horvata na Predraga Markovića u šesnaestercu Dinama, sudac Tikica Marković dosudio jedanaesterac za Beograđane, mnogi su pomislili da je finalist odlučen. Međutim, šut Tomislava-Tome Kaloperovića sa bijele točke odlično je obranio Vladimir Majerović.

Sudac Marković je ubrzo dosudio još jednu najstrožu kaznu, ovaj put za Zagrepčane. Aleksandar Benko je bio siguran i izjednačio. Rezultatom 1:1 završen je regularni dio utakmice. Ni tokom dva produžetka od po 15 minuta nisu se zatresle mreže.

Nekako u to vrijeme, Fudbalski savez Jugoslavije (FSJ) donio je odluku da se u takvim slučajevima izvode jedanaesterci. To je bila novina u nogometu jer je dugo vremena ždrijeb odlučivao tko će dalje u europskim natjecanjima. Tek kasnije je – po uzoru na jugoslovenski nogomet – uvedeno sportsko rješenje, a ne kocka: penali, a ne ždrijeb.

Dakle, i sudac Tikica, suočen sa novim rješenjem, nije znao kako da organizira izvođenje penala. Odlučio se na kraju za pogrešnu varijantu: prvo jedna ekipa izvodi pet penala, a onda druga. Ako i tada ne bude pobjednika, opet će jedna ekipa pucati pet kaznenih udaraca, pa tek onda druga…

Prvo su pucali nogometaši OFK Beograda: Lazar Tasić, Sava Antić, Nikola Radović i Kaloperović su precizni, a Marković puca pored gola. Bilans: pet šuteva – četiri komada…

Na redu je Dinamo. Prvi izvođač Dionizije Dvornić pogađa stativu, ali su precizni Benko, Stojan Osojnak, Ivan Horvat i Zvonimir Cimermančić. Dakle, isti bilans: četiri od pet!

Sad sve ispočetka, ali Dinamo izvodi svojih pet penala: Dvornić opet otvara seriju i opet pogađa stativu! Benko (iz drugog pokušaja jer se golman Petar Radenković kod prvog šuta pomicao po gol-liniji), Osojnak i Horvat su precizni, aCimermančić šalje loptu u aut. Pet penala – tri gola.

Za BSK su pogodili Tasić, Kaloperović i Kovačević, Aleksandar Panić puca preko gola, a Radović u stativu.

Izvedeno je 20 penala, a odluke nema. Već je pao mrak, publika i ne vidi šta se događa ispred gola na južnoj strani stadiona u Maksimiru. Ali sudac Tikica je uporan – pucat će se penali, makar i pod svjetlošću lampi! Ždrijeb odlučuje da prvi puca Dinamo. Golman Radenković staje na svoje mjesto, Benko se zalijeće i snažno puca – pored stative!

A onda prekid. Nastalo je objašnjavanje među igračima, sucima i funkcionerima i konačno je spiker priopćio: zbog mraka se obustavlja dalje izvođenje jedanaesteraca, a o svemu će odluku kasnije donjeti FSJ …

Odmah poslije utakmice i Dinamo i BSK su najavili žalbe. Za svaki slučaj, iako se ne zna tko treba ići dalje. Odmah se znalo nešto drugo: da je sudac Tikica Marković učinio materijalnu povredu pravila jer je poslije prve serije od po pet jedanaesteraca, penale trebalo izvoditi naizmjenično, jedan po jedan. Dva dana kasnije sastala se Takmičarska komisija FSJ koja je zaključila: izvođenje penala je sastavni dio utakmice, a izvođenje penala nije bilo završeno. Na nezavršenu utakmicu ne može se podnositi žalba. Sudac Tikica Marković je pogriješio, jer nije znao pravila. Dinamo i BSK nastavit će izvođenje penala.

I, tako, evo igrača ova dva tima ponovo na istom mjestu, 13. studenog, da nastave sa pucanjem penala. Benko pogađa za Dinamo, Tasić izjednačuje. U novoj seriji OFK Beograd prvi puca: Kaloperović šutira i promašuje. Sudac zahtjeva da se udarac ponovi i Kaloperović pogađa stativu! Lav Mantula ima meč-loptu u svojim nogama – zalijeće se, šutira i pogađa mrežu BSK-a. Sudac Podupski označava kraj utakmice, Dinamo je u finalu!

Odmah poslije utakmice, i BSK i Dinamo ulažu žalbe. BSK jer je poražen, a Dinamo je džentlmenski postupio i održao obećanje dato još prije dopunskog izvođenja penala da će podnjeti žalbu u kojoj će tražiti novu utakmicu.

Takmičarska komisija FSJ je na osnovu žalbe Beograđana donijela odluku da se sve što je do tada odigrano – poništi i da se odigra nova utakmica.

Konačno, došlo je vreme raspleta. Dinamo i BSK istrčali su na teren stadiona u Maksimiru po treći put – 21. studenog, pred oko 20 hiljada gledalelja. Poveo je BSK golom Kaloperovića u 22. minuti. Dinamo je izjednačio golom Željka Čajkovskog u 54. minuti, da bi samo minutu kasnije Kaloprerović dao još jedan gol, i to je bio konačan rezultat ovog maratonskog duela – 2:1 za finaliste Kupa BSK!

Foto: ofkbeograd.co.rs

Ekipa OFK Beograd, pobjednik kupa 1953. godine (Foto:ofkbeograd.co.rs) 

Nedjelju dana kasnije, Beograđani su u finalnoj utakmici na stadionu JNA golovima Antića u 5. i Panića u 17. minuti pobjedili splitski Hajduk i drugi put u svojoj povjesti osvojili nacionalni kup. Pehar Maršala Tita osvojili su: Radenković, Juričko, Radović, Tasić, Vidić, Davidović, Panić, Antić, Marković, Kaloperović i Prljinčević. Beograđane je sa klupe kao trener vodio legendarni član reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine Blagoje-Moša Marjanović.

 

`