Prva utakmica 'plavih' i 'bilih'

Prva utakmica 'plavih' i 'bilih'

Kažu da je taj 23. ožujak 1913. godine poseban. Tog dana usrksna nedjelja bila je najranije u čitavom 20. stoljeću i tog dana odigrana je prva utakmica između zagrebačkih 'plavih' i splitskih 'bilih'. U Zagrebu je Građanski svladao Hajduk sa 3:2, tim rezultatom započelo je rivalstvo, koje traje sve do današnjih dana. Ilustrovane sportske novosti (ISN) iz 1940. godine lijepo su opisale rivalstvo riječima:

"Ova je, dakle, borba rijetko zanimljiva, i u pogledu čisto rezultatsko-športsko prvenstvenom, ali ima i jedno drugo pitanje, pitanje jednog drugog prvenstva, doduše nebilježenog i neslužbenog, ali zato nimalo manjeg značaja. Radi se o prvenstvu, prestižu 'purgera' i 'ajduka', prvenstvu dvaju gradova, dviju sredina i dviju najvećih pokrajina Hrvatske. Radi se o tom, da li je Zagreb središte Hrvatske, ili Split središte Dalmatinske Hrvatske, jači i bolji u nogometnom sportu. A to je pitanje, koje je najprivlačnije."

U nastavku stoji: "Kad je nogometni sport prestao biti igra sveučilištaraca i zauzeo šire razmjere, osnivaju se skoro istodobno godine 1911, dva kluba. Jedan u središtu Hrvatske, a jedan na sunčanoj obali Hrvatske ispod Marjana. Brzo su se razvila oba ova društva. Potpomognuti valom ljubavi i oduševljenja, postaju ubrzo najčišći predstavnici svojih gradova i svojih pokrajina te izbijaju na čelo najboljih nogometnih društava, ne samo u državi."

U potrazi za podacima o toj prvoj utakmici iz koje će se kasnije roditi veliko rivalstvo, ne može se pronaći mnogo. Nitko nije napisao tko su bili strijelci ili tko je uopće igrao u toj 'povijesnoj' prvoj utakmici. Novine su tih dana, ionako strogo cenzurirane, šturo izvještavale o sportskim zbivanjima. Najviše su pozornosti posvećivali 1. Balkanskom ratu i padu Jedrena u Bugarske ruke.

Jutarnji list, sredinom ožujka 1913. po prvi puta donosi vijest o utakmici Građanskog i Hajduka:

15.3.1913.-jutarnji

Iz tog saznajemo da je sve počelo u Maksimiru, da se prva utakmica odigrala na Haškovom igralištu. Na sam dan utakmice, Jutarnji list ponovno donosi kratak članak:    

23.3.1913.-jutarnji

I to je bilo - sve. Jutarnji list, Obzor, Novosti, Agramer Tagblatt... Svi su vrlo malo pisali u susretu Građanskog i Hajduka, dok su najviše prostora posvetili velikoj pobjedi HAŠK-a nad Englezima. Uskršnjeg ponedjeljka (24. III.) momčad HAŠK-a postigla je svoj najznačajniji sportski uspjeh u predratnom razdobolju. Tog dana, nakon izvanredne i do krajnjih granica požrtvovne igre, HAŠK je pobijedio čuvenog protivnika iz domovine nogometa Engleske, momčad Northern Universities, sastavljenu od reprezentanata sjevernih engleskih universiteta Manchestera, Birminghama i Liverpoola, s rezultatom od 1:0. Utakmica je zabilježila za grad Zagreb tada rekordnu posjetu od preko 5.000 gledatelja. Tog istog dana, predigru glavnoj utakmici, odigrao je Hajduk s, vjerojatno rezervama, HAŠK-a (1:0).

No, vratimo se na prvu utakmicu Građanskog i Hajduka i daljnjoj potrazi za informacijama. Prilikom 25 godina od osnutka Građanskog, početkom rujna 1936. Jutarnji list u nekoliko nastavka donosi kratku povijest kluba, te za 1913. godinu spominje:

"Proljetna sezona započela je utakmicom protiv Haška koja je završila velikim porazom od 0:5. Veliki uspjeh momčad Građanskog postiže osam dana kasnije kada igra svoju prvu utakmicu protiv splitskog Hajduka i pobjeđuje sa 3:2 (1:2). Mnogi se sjećaju te utakmice, kada su igrači Građanskog (Leško i Granetz) za vrijeme poluvremena plakali kao mala djeca, jer nikako nisu mogli zabiti golove. U drugom poluvremenu se situacija odlučno promijenila u korist Građanskog." 

U časopisu 'Povijest sporta' (broj 25) Bogdan Cuvaj piše minimalistički: "Veliki uspjeh postigla je momčad Građanskog 23. III kada je u Zagrebu pobijedila Hajduk iz Splita s 3:2."

Dok, u monografiji "Pola stoljeća Hajduka 1911-1961" stoji: 

"Tek 1913. naš Hajduk prvi put se otisnuo od splitskog placa. Postoji tek dvije godine, a na primorju mu nema ravna protivnika. Pozvaše ga u bijeli Zagreb da podijeli megdan sa Građanskim i čuvenim nepobjedivim HAŠK-om. Lani nam ovaj HAŠK nanese pravu katastrofu, pa svoje momke ispratismo na parobrod sa skromnom željom, da premoćnijem protivniku pruži što više otpora."

U Split tek 25. ožujka navečer stiže prvi brzojav koji javlja jedan sportski rezultat. Primilo ga je uredništvo 'Slobode', koja je u to vrijeme postala dnevnik. U brzojavu posebni izvjestitelj javlja samo pobjedu protiv HAŠK-a. Pismo izvjestitelja s prikazom utakmice stiglo je tek za tri dana, i u njemu između ostalog stoji: "Neću vam opisivati kakova je bila igra Hajduka, to radnije prenesite iz zagrebačkih novina. Zagreb je Hajduka izvanredno primio, a publika nam je bila više nego blagonaklona."

U nastavku, citiraju zagrebačke novine o utakmicama Hajduka u Zagrebu. Tako 'Novosti' pišu: "Hajduk je najbolja primorska momčad, a očevidno se nije snašla na utakmici na Uskrs, pa tako imamo tumačiti nezaslužen poraz sa HGŠK. Hajduk ima izvanredno agilne momke, pune ambicije, pa će nedvojbeno još daleko dotjerati."

Još jedne zagrebačke novine, 'Obzor' pišu: "Igra Hajduka svježa i temperamentna. Sastav momčadi dobar, a umor od puta razlogom što Hajduk prvog dana podliježe sa 3:2, premda je u prvom poluvremenu vodio igru 2:0."

I, to je sve što danas znamo o tom prvom susretu. Samo godinu dana kasnije, zbog dolaska do Prvog svjetskog rata, obustavila se sva sportska djelatnost. Na drugu međusobnu utakmicu trebalo je pričekati čak šest godina, u novoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, Hajduk je u svibnju 1919. godine ponovno putovao prema Zagrebu na sraz sa 'plavima'. 

`