Slavia Praha - Građanski 3:2 (1919)

09. 10. 2015.

Slavia Praha - Građanski 3:2 (1919)

Osnovni podaci

Datum: 27.9.1919.   Natjecanje: Prijateljska utakmica

Stadion: Igralište SK Slavije u Pragu (Čehoslovačka)   gledatelja.

Suci: Janebe

SK Slavia Praha

SK Slavia Praha

Hlavaček - R. Waldheger, Raca - Loos, Fichta, Kovašović - Náprstek, Šroubek, Šubrt, Vaník, Prošek
Trener: Jake Madden

Strijelci:

1:2 Vanik (51.), 2:2 Vanik (64.), 3:2 Šroubek (85.)

Građanski

Građanski

Vrđuka - Šifer, Ferderber - Golner, Vragović, Vrbanić - Kinert, Heinlein, Perška, Granetz, Pejnović
Trener: Karl Heinlein

Strijelci:

0:1 Perška (20.), 0:2 autogol Waldhegera (35.)

Najava

Prije svega, odmah po završetku svjetskog rata, tadašnje vodstvo kluba dalo se na posao, da stvori snažnu momčad, koja će moći reprezentirati hrvatski nogomet ne samo kod kuće, već i u inozemstvu. To je uspjelo u potpunosti. Utakmice s tada neobično jakim češkim klubovima prikazale su punu snagu Plavih. Zapravo ispit zrelosti polagala je momčad u Pragu, gdje se na Letni ogledala s tada jednom od najmoćnijih momčadi kontinentalne Europe: sa silnom praškom Slavijom. Iz tri velika grada srednje Europe, Praga, Pešte i Beča (kasnije i Zagreba), došao je prvi izazov Velikoj Britaniji kao najvećoj Europskoj nogometnoj supersili. Navedeni gradovi stvorili su svojstven i uspješan stil nogometa, a odmah nakon Velikog rata centar toga bio je Prag. Derbi utakmice između Sparte, koja je osvojila privrženost radničke klase, i Slavije koja je privukla akademski dio Praga bile su masovno posjećivane i svi nogometaši kontinentalne Europe sanjali su zaigrati za te klubove.

U jesen 1919. godine, međunarodna komunikacija bila je dosta skučena. Bojkot centralnih vlasti bio je još uvijek na snazi i igranje s bečkim i peštanskim klubovima stoga nemoguć. U spomenici Građanskog iz 1938. piše: „Građanski je bio prvi europski klub, koji je spoznao, da su sport i politika dva dijametralno oprečna pojma i da znači ubijati sport, kad se u nj uvlači politika. Zato on kao prvi europski klub probija bojkot i odlazi u Prag i Beč, da omjeri snagu s tadašnjim divovima, Slavijom i Rapidom. Građanski ulazi dakle u historiju nogometa kao prvi nosilac ideje mira i visokog etičkog shvaćanja o svrsi i cilju sporta.“

Naslovnica 'Jugoslavenski šport' 4.10.1919.

Izvještaj

Divan je to bio match. Građanski igrao je savršeno lijepo i na poluvremenu je vodio sa 2:0. Nažalost je zviždaljka sučeva, to najveće zlo koje može zadesiti jednu momčad, kad njen vlasnik nije nepokolebivi pristaša fair-playa, u drugom poluvremenu korigirala uspjeh zagrebačkog prvaka i Građanski je konačno podlegao, ali samo sa 2:3. Igra Građanskog proizvela je u Pragu izvanredan dojam. Led je bio probijen i vodstvo kluba moglo se pouzdati u svoje igrače, a ovi opet u svoju snagu…

Slavia - Građanski - izvještajSvoju najtežu zadaću ispunio je Građanski iznad svakog očekivanja. U velikome Pragu, na stranom igralištu poveo je igru, koja je iznenadila sav češki sportski svijet. Slavija je navikla otpravljati svoje protivnike s ogromnim rezultatima (7:0, 7:1, 5:0). Na momčadi Građanskog zagrizla je Slavija na tvrd orah. Veliki uspjeh Građanskog tim je veći, jer je momčad nastupila nakon 48-satne tegobne vožnje, izmorena i neispavana.

Veliki hendikep imala je momčad u osobi saveznog suca Janebe. Bili smo iznenađeni, da se je tako važna međunarodna utakmica mogla povjeriti sucu, koji je svojim odlukama onemogućio navale Građanskog. Protiv njegovih odluka protestirala je publika. Offside za njega postoji u rijetkom slučaju. Sva tri goala za Slaviju pala su tako, da je Prošek na krilu pobjegao iz offside pozicije, došao bi pred goal, iz čega se izlegnuo corner, a ovi bi se izrabili. Dakle, opet dokaz kako je corner teška i opasna kazna.

Usprkos tome rezultat je posve ispravan. Kraj druge taktike mogao je Građanski kod stanja 2:0 držati igru – poznato povlačenje u obranu – no on to nije činio, već je igrao posve otvoreno.

U cijelosti mogla se igra razdijeliti u dvije faze. U I. poluvremenu bila je igra športski na visini. Ovdje se je Građanski istaknuo vanredno efektnom kombinatornom igrom, koja je bila ljepša od one Slavije, koja apsolutno nije predstavila onu igru koju smo očekivali od renomea jedne Slavije. Iz toga jasno slijedi, da su prošla vremena, kad smo u nogometu igrali neku inferiornu ulogu i da se je naša majstorska momčad apsolutno približila najboljoj češkoj klasi. A sve to bez vlastitog igrališta i bez engleskog trainera. Baš ta činjenica najviše je frapirala češke športske krugove. Kraj modernog igrališta i engleskog trainera dovinuli bi se do takve klase, da se ne bi trebali bojati ni najopasnijeg vanjskog protivnika. To smo danas dobrano pokazali!

U II. poluvremenu bila je momčad Građanskog očito deprimirana zbog nepravednih odluka suca i igrala bez pravog vođe. Šteta, time je igra postala neinteresantna i spala sa športske visine I. poluvremena.

Kombinacija Građanskog bila je, kako spomenusmo, egzaktna i precizna. Heinlein istaknuo se opet svojom suptilnom tehnikom i vođenjem lopte, bogatim i zanimljivim fintama. Tehnički bio je Heinlein najbolji momak na polju. Posebno ističemo jednu vehementnu bombu, koju je Heinlein odapeo s kojih 30 metara i koja je u rezantnome luku tresnula u motku goala. Perška bio je opet glavni strijelac Građanskog. Njegov prvi goal bio je posvema sličan onome pobjedonosnome goalu u utakmici s Bačkom. Kinert često je lijepo kombinirao s Heinleinom i s njime izvršavao efektne izmjene krila. I Granetz se je lijepo prilagodio navali, dok je Pejnović bio slab – izvan traininga. Izvrsna bila je halves linija i njen centar Vragović u I. poluvremenu.  Vragović držao je mnogo jaku navalu. U II. poluvremenu nije protiv najboljeg češkog centra Fichta mogao mnogo polučiti. Vrbanić držao je ono, što smo očekivali. Bio je uvijek na mjestu i krilu Slavije nije dao ni časak odahnuti. Isto vrijedi i za Golnera, koji je igrao u staroj svojoj formi. Obojica odlikovala su se još i izvrsnom igrom glave. U obrani bio je Šifer nedostiživ. Što je taj sve branio i oduzimao lopte, ne da se opisati. Njegov posao bio je dvostruko težak, jer je njegov susjed Ferderber bio posvema izvan forme. Zato je u II. poluvremenu imao i Vrđuka mnogo posla. Bez sumnje bio je on junak dana. To je jedanput bila utakmica, gdje je Vrđuka mogao pokazati, što umije. Ako smo se nedavno u Zagrebu divili vrataru Bačke, to je Vrđuka držao još kud i kamo opasnije bombe, kakove su bombe pucali samo Vanik, Prošek i Šroubek na goal! Sve te 'teškog kalibra' postale su plijenom Vrđukinog umijeća. Golman Slavije i Vrđuka ne daju se uopće usporediti, kao što je i sveopće mnijenje, da Prag ne imade golmana od njegove klase.

Slavija igrala je u svojoj najjačoj postavi. Ta nas nije ni malo frapirala i nije bila Građanskome ma u kome pogledu daleko premoćna. Glavna odlika forwarda je silna moć pucanja i u tome ona nadmašuje Spartu, no ljepotom igre zaostaje. Vanik je glavni goalgetter. Taj je pandan Jandi i puca iz svake pozicije. Drugi strijelac je Šroubek. Od krila bio je Prošek koji ali vječno stoji u offside. U cijelosti bila je ali kombinacija Građanskog ljepša od one Slavije. Snaga i glavni oslonac momčadi je izvanredna halves linija. Tu je Fichta centarhalf, koji punim pravom slovi kao najbolji half Češke. To je najbolja kontinentalna klasa. Fichta je duša momčadi i često je on suzbio navale Građanskog. Kraj svih ovih osobitih kvaliteta posjeduje i kvalitetu da štiti goal. Izvrsno su ga podupirali krila Loos i Kovašović. Bekovi Waldheger i Raca bili su dobri. Golman Hlavaček dosta je slab, da se čudimo, da jedna Slavija imade tako nemoćnog vratara.

 

Golovi su padali ovako:

0:1 – U 20. min prelazi Perška obranu Slavije i puca snažno, da sve bruji. Građanski vodi s 1:0!

0:2 – U 34. min Kinert puca preko motke. Minutu iza toga puca Granetz na goal, Waldheger želi spasiti loptu i dodati goalmanu, no ova ode u gola. Građanski vodi s 2:0!

1:2 – U 6. min trči Prošek iz off sidea. Nastaje corner protiv Građanskog. Vanik scorta.

2:2 – U 19. min Vanik baca se na loptu, no ova mu nad glavom odzuji u mrežu. 2:2.

3:2 – Opet Prošek trči iz off sidea, izleguje se corner u 39. min. Vrđuka ga brani šako, izbija ga masi, koja se tukla za loptu, no prije nego li se vratio do svog svetišta, puca loptu Šroubek i ova se iskrca u goalu. 

 

Izjave

Jugoslavenski šport, 25.10.1919.S neobičnim zanimanjem iščekivala se u športskim krugovima ova utakmica. Cijelim putem, kojim se vozio Građanski – u Jugoslaviji, Austriji i Češkoj – bili su ljudi informirani o utakmici. Osobito je iznenadio interes, koji je vladao za utakmicu u Beču. Sve bečke novine skrojile su vijest, da prvak Jugoslavije igra u Pragu i da je zanimanje za prvi nastup Građanskog u vanjskom svijetu neobično veliko. Isto tako bilo je u Pragu. Sve novine pozdravile su mile goste iz kraljevstva SHS.

Mnijenje znamenitog češkog internacionalca Kade o igri. U poluvremenu izjavio je da ga je igra Građanskog iznenadila te „Bude li vaš centarhalf izdržao tempo, pobjeda je za vas sigurna!“

Čuveni reprezentativni back Austrije, Popovič, rekao je na koncu igre: „Vaša momčad držala se iznad svakog očekivanja. Da je vaš centarhalf u II. poluvremenu – uz drugog suca – izdržao tempo, bili bi ste dobili igru. Izvrstan je Vaš vratar, pa ŠIfer i Heinlein.“

Sve češke novine vrlo simpatično pisale su o igri Građanskog, pa donosimo originalne prevode iz nekih listova.

Kritika 'Prager Tagblatt', od 28. rujna: „Slavija – Građanski, Zagreb 3:2 (0:2). Građanski iznenadio svojom jakošću, još je bolji nego li njegov glas. Teško ga je usporediti sa Slavijom, obje momčadi dobri su borci. Slavija dobila je zbog boljeg traininga i većeg iskustva u prvorazrednim utakmicama, Zagrepčani posjeduju mladenačku snagu navale, osobito dobar centarhalf Vragović i Heinlein. Slavija imala je u 1. poluvremenu smolu u pucanju, no zato stajalo je lijevo krilo uvijek u offsideu. Iz čega su nastale opasne situacije pred goalom Zagrepčana. Igra snažna, fair.“   

`