Povijest dresova

Povijest dresova

Dinamovi dresovi kroz povijest

Odmah nakon osnivačke skupštine 26.4.1911. godine započelo se s pripremnim radovima na prikupljanju igrača i organizaciji nogometne momčadi. Prva uprava kluba na čelu s Andrijom Mutafelijom nabavila je u najkraćem roku narančaste dresove s žutim ovratnicima koje su igrači nosili na prvim utakmicama. Kasnije će igrači nositi prugaste dresove crveno-žute te plavo-žute boje, da bi negdje oko 1913. preuzeli plavu boju grada Zagreba. 

Ta plava boja grada Zagreba ostala je simbol kluba sve do danas. Nakon prvog velikog rata u 20. stoljeću klub je za rezervne dresove odabrao bijelu boju, koja se zadržala na dresu sve do modernih vremena uz nekoliko iznimka. Naime, u drugoj polovici 1930ih igrači su nastupali u neobičnim prugastim majicama, ali su se ubrzo ponovno vratili bijeloj boji. 

Nakon Drugog svjetskog rata ponovno je odlučeno da boja kluba bude plava, kao i boje grada Zagreba. Rezervni dres prezentiran je sredinom srpnja na Kantridi kad su Plavi istrčali u bijelo-plavim dresovima. Bijela boja rezervnih dresova zadržala se do 1949. godine kad ponovno dolaze prugasti dresovi, ali oni se samo nakratko zadržavaju te se ponovno vraćaju bijeli dresovi.   

Igrači su sve do kraja 1960ih nosili plave (domaći) i bijele (gostujući) dresove bez grba i sponzora. Godine 1969. na dresu se po prvi put pojavljuje sponzor - „Croatia baterije“, a godinu dana kasnije i novi grb sastavni je dio dresa. 

Prvi dobavljač sportske opreme u povijest kluba postaje Adidas sredinom 1970ih te ostaje do kraja sezone 1979/80. Od 1980. pa do raspada Jugoslavije, Puma je bila zadužena za opremanje naših nogometaša. 

Dvije godine (1993-1994) Plavi su igrali u Umbro dresovima, a do 1998. u Lotto dresovima. Nakon Lotto-a, ponovno dolazi engleski Umbro koji ostaje do 2000. Ulaskom u novi milenij i nakon vraćanja imena, Dinamo se vraća korijenima, odnosno Adidasu. Ali samo jednu sezonu. Već od sezone 2001/02 Plavi se po treći put vraćaju Umbro-u, koji je dizajnirao prekrasne dresove u šampionskoj sezoni 2005/06. 

Od 2007. godine Dinamo prelazi na 'talijanske' dresove. Potpisan je unosan ugovor sa Diadorom, talijanskim proizvođačem sportske opreme. Odmah je Diadora šokirala navijače zamijenivši dotadašnji rezervni srebrni s narančastim dresom za gostujuće utakmice. Dolaskom Diadore dolazi i do pojave trećeg, tzv. „europskog dresa“ koji je bio tamnoplave boje. Novi dizajn dresova Diadora je isporučila 2009. godine, te je ovaj put rezervni dres bio zlatne boje. 

Na godinu obilježavanja stote godišnjice kluba, Diadora je dizajnirala prekrasan zlatno-plavi dres. 

Nakon isteka ugovora vrijednog  17 milijuna kuna s Diadorom, uprava kluba odlučila se za njemačkog proizvođača - Pumu. Ugovor je potpisan na četiri godine, te je prvom kolekcijom Puma probudila veliki interes javnosti. Naime, novi dresovi su dizajnirani po uzoru na opremu iz 1982. godine kada je naš klub nakon 24 godine osvojio naslov prvaka. Rezervna garnitura ostala je zlatne boje, dok su međunarodni dresovi tamnoplave boje. 

18.srpnja 2013. prezentirana je nova kolekcija Puminih dresova. Dinamo je debitirao u novoj kolekciji pobjedom protiv Zadra u 2.kolu 1.HNL.


U galeriji možete vidjeti kako su izgledali svi domaći dresovi od 1911. do 2014.

Posebno hvala @kifla6 (http://kifla6.blogspot.com/) što je napravio replike svih dresova.

 

`